5 продуктів, що нададуть енергію та позбавлять зайвої ваги восени

Восени людям властиво почуватися пригніченими та знесиленими. Особливо, коли відбувається різка зміна погоди. Впоратися з осінньою депресією, тонізувати організм та “спалити” зайві кілограми допоможе щоденне легке фізичне навантаження (присідання, стрибки, піші прогулянки тощо), творчі вправи (малювання, розфарбовування, вишивання, в’язання), а таккож зміна раціону. Ми у “ЩЗ” порадилися з дієтологами та визначили 10 продуктів, які покращать ваш настрій, нададуть відчуття бадьорості та допоможуть позбутися зайвих кілограмів.

Яблука. Це незамінний інгредієнт багатьох дієт. Восени ж вони просто необхідні людському організму. Недарма ж найбільший врожай цих фруктів припадає саме на осінь. Природа – мудра, вона знає, чого ми потребуємо. Яблука зміцнюють імунітет, поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, покращують обмінні процеси організму, попереджають застійні процеси та позитивно впливають на нервову систему, адже вони є джерелом вітамінів А, С та групи В, пектину, магнію, заліза, калію, марганцю, клітковини. Саме тому їх важливо вживати, як для покращення настрою, так і у складі дієти для втрати зайвої ваги.

Найкраще вживати яблука сирими або ж витискати з них сік. Окрім того, ви можете потішити себе чудовим низькокалорійним десертом: яблуками, запеченими з медом і корицею.

Пам’ятайте, якщо вистраждаєте на виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, здуттям, алергією, вживання яблук необхідно узгоджувати з вашим лікарем. Не варто також їсти яблука на порожній шлунок.

Яйця. Вони одночасно надзвичайно поживні й дієтичні. Яйця необхідні для збалансованого здорового харчування. Завдяки вмісту каротеноїдів-антиоксидантів лютеїну і зеаксантину, які надають відповідний колір жовтку, ці продукти допомагають протистояти старінню організму. Окрім того вони ще й покращують зір. Деякі дієтологи стверджують, що люди, які вживають яйця на сніданок, худнуть на 60% ефективніше під час занять спортом вдень, ніж ті, які починають ранок виключно з хлібних виробів та сендвічів.

Яйця містять амінокислоту триптофан, з якого утворюється нейромедіатор серотонін. Низький рівень серотоніну викликає у людини агресивну поведінку та озлобленість, адже він регулює низку психоемоційних реакцій. Це дозволяє визначати серотонін як медіатор гарного самопочуття. Вчені навіть стверджують, що триптофан робить людей добрішими. Окрім того, яйця збагачені фосфором, вітамінами А, Е, D, групи B, що безпосередньо впливають на імунітет та нервову систему. Проте зауважте, що надмірне споживання яєць може викликати підвищення рівня холестерину в крові та порушення обміну речовин.

Шоколад. Досить суперечливий продукт для дієти. Проте у розумній кількості шоколад позитивно впливає на організм. Чорний шоколад є потужним джерелом антиоксидантів. Флаваноли, що містяться у какао-бобах, з яких виготовляється якісний шоколад, покращують роботу пам’яті та роблять кровоносні судини більш еластичними. Шоколад знімає стрес та покращує настрій, адже допомагає підвищити рівень серотоніну. Магній, що міститься у цьому продукті, перемагає втому і дратівливість.

Окрім того, шоколад дозволяє довше почуватися ситим. За допомогою цього продукту можна придушити бажання з’їсти жирний десерт або солону їжу. Тут треба також зауважити, чим більше какао в шоколаді, тим менше у ньому цукру. Отже, чорний шоколад зберігає більше позитивних якостей какао-боба та менше шкодить, залишаючись десертом. При цьому той жир та цукор, що все ж міститься у ньому є джерелом енергії. Разом з тим, молочний шоколад може містити потрібний організму кальцій та вітамін B2.

Авокадо. Це ще один багатий на магній продукт. Насправді, дивно було б, якби цього мінерала у його складі не було, адже авокадо – це джерело цілої низки поживних та корисних елементів. Авокадо може збагатити організм енергією на цілий день, адже вона містить у великій кількості окрім зазначеного магнія, кремній, бор, нікель, калій, мідь, рубідій, молібден, марганець, кобальт, залізо, піридоксин (B6), клітковину, пантотенову (B5), фолієву, аскорбінову кислоти, омега-3, омега-6, омега-9 жирні кислоти.

Відомо, що L-карнітин, який міститься у значній кількості в авокадо, активує жировий обмін, пришвидшує метаболізм та покращує кровообіг. Ця речовина також покращує регенерацію тканин. У свою чергу тіамін(B1), рибофлавін (B2) та холін (B4) допомагають перетворити вуглеводи та жири в корисну енергію, не дають утворитися новим жирам, а також позитивно впливають на якість сну та зосередженість. Авокадо можна готувати будь-яким способом: як окрему страву, запікати, додавати у салати. Проте, якщо у вас є алергія на латекс, швидше за все, цей продукт для вашого раціону не пасуватиме.

Горіхи. Ці продукти за складом мікроелементів нагадують авокадо. Окрім перерахованих компонентів, горіхи містять значну кількість фітостеролів, які знижують кількість холестерину в організмі. Вони також попереджають старіння шкіри, адже сприяють виробленню колагену. Вітамін E, що міститься у горіхах, виступає як потужний антиоксидант. Він бореться з вільними радикалами та оберігає від них жирні кислоти. Вітамін Е знижує вміст цукру в крові, а також підвищує чутливість до інсуліну. Згідно з крайніми дослідженнями він захищає організм від атеросклерозу та раку.

Навіть невелика кількість горіхів забезпечує відчуття ситості. Їх поживні жири у взаємодії з мікроелементами та вітамінами забезпечують організм енергією. Насичені низкою корисних компонентів горіхи сприяють поліпшенню обміну речовин в організмі та активізації мозкової діяльності. Необхідна для підсилення імунітету амінокислота лізин сприяє засвоєнню білків, а клітковина активізує роботу кишківника. Амінокислота триптофан сприяє також підвищенню настрою. Будьте уважні: горіхи не рекомендується вживати, тим людям, у кого спостерігається ферментна недостатність та хвороби шлунково-кишкового тракту.

Не забувайте: кожна пора року прекрасна по-своєму. Спробуйте підлаштувати свій організм під сезонні зміни і ви зможете по-справжньому насолодитись осінню.

osin

COMMENTS

DISQUS: 0