Медики розповіли, кому можна і не можна їсти каші

Каші вважаються традиційно корисною стравою. Але лікарі застерігають: не всі крупи покращують здоров’я, особливо при наявності хронічних недуг. Про це повідомляє портал про здоров’я Ukrhealth.

Каші можуть бути як корисними, так і шкідливими, – про це розповіла дієтолог Марія Мухіна. Насамперед, контролювати присутність каш у своєму раціоні повинні люди із зайвою вагою і хронічними недугами, підкреслила експерт.

Вівсянка. У її складі міститься фітинова кислота, яка сприяє швидкому вимиванню з організму кальцію. Тому вівсянку краще не вживати частіше одного разу на тиждень, а при наявності остеопорозу слід проконсультуватися з лікарем, перед тим, як вводити цю кашу в свій раціон. Тим, хто страждає непереносимістю глютену, вівсяну кашу їсти не рекомендується.

Гречка. Гречана крупа містить багато корисних мікроелементів, недарма її люблять спортсмени. За словами дієтолога, гречка корисна людям, які перенесли операцію, а також вагітним жінкам. Крім того, вживання гречки підтримує здоров’я волосся і нігтів. Але тим, хто худне, вживаючи лише одну гречку, це може принести головні болі і підвищену втому. При схильності до запорів і газоутворення, при наявності ниркової недостатності і виразки шлунка їсти гречану кашу потрібно з обережністю.

Рис. Експерт рекомендує їсти бурий рис: страви з нього нормалізують сон, активізують мозкову діяльність, сприяють виведенню зайвої рідини, поліпшують стан нервової системи. Білий рис не можна вживати склеротикам і діабетикам. Крім того, занадто часте поїдання страв з рису може сприяти утворенню каменів у нирках.

Манка. Не занадто часте вживання манної каші йде на користь літнім людям – в манці міститься речовина фітин, поліпшує стан еластичної тканини і зв’язок в сутавах. Але людям з діабетом, а також тим, хто схильний до ожиріння, і дітям, які не досягли 3-річного віку, манку їсти не можна.

Пшоно. Вживання пшоняної каші дуже корисно в обставинах, коли організму потрібно багато сил для відновлення – наприклад, після перенесеного інсульту та інфаркту, після переломів, розтягнень і вивихів. Але якщо наявні підвищена кислотність шлунка, гастрит або виразка, подагра, хвороби нирок, включати в раціон пшоняну кашу потрібно тільки після консультації з лікарем.

 

COMMENTS

DISQUS: 0